Maten

Förskolan Kling & Klang Gamla Stan serverar god, hälsosam, varierad och hemlagad mat. Vårt kött är svenskt och vi beställer in kött från en svensk bondgård, köttet är hängmörat och ekologiskt. Det är alltifrån köttfärs till oxfilé. Ungefär 50 % av vår mat ekologiskt. Vi inspireras av svensk husmanskost, japanska köket och ca en gång i månaden lagar vi mat från våra modersmålsländer. Här har föräldrar komma med recept och förslag på måltider som har rötter från deras kultur. Vi undviker socker i maten, i den mån det går. Undantag görs för sylt, då vi serverar blodpudding, pannkakor, etc. eller när vi bakar tex till fredagsmyset.

Vid matsituationerna strävar vi efter harmoni och lugn, där pedagogerna har det goda samtalet med barnen, självständighetsträning i att äta och där barnen får öva sin finmotorik.

Mellanmålen innehåller så lite socker som möjligt. Men om vi serverar gröt, så serveras den med sylt och mjölk. Frukt äter vi två gånger om dagen, en gång på förmiddagen och en gång under sen eftermiddag. Det är vanligt att vi går ner på torget och handlar frukt tillsammans med våra barn och barnen får välja veckans godsaker.