Maten

Gamla Stans Förskola serverar god, hälsosam, varierad och hemlagad mat. Vi undviker socker i maten, i den mån det går. Undantag görs för sylt, då vi serverar blodpudding, pannkakor, etc. Vi använder alltid rapsolja vid tillagning, då det är den bästa och nyttigaste oljan. Vid festliga tillfällen, och med föräldrarnas tillstånd, föreslår vi födelsedagskalas med glass eller tårta femton (15 barn) gånger om året. Vi ser gärna att ni föräldrar tar med er eget fika, så att ni får bestämma vad ni anser kalaset skall innehålla. Vi brukar hålla kalasen vid lunch då barnen har en grund av vanlig mat och inte blir så påverkade av sockret. Det fungerar mycket bra har vi märkt!

Vid matsituationerna strävar vi efter harmoni och lugn, där pedagogerna har det goda samtalet med barnen, självständighetsträning i att äta och där barnen får öva sin finmotorik.

Mellanmålen innehåller så lite socker som möjligt. Gamla Stans Förskola serverar inte krämer och dylikt, men om vi serverar gröt, så serveras den med sylt och mjölk. Frukt äter vi två gånger om dagen, en gång på förmiddagen och en gång under sen eftermiddag.

Just nu på föräldrarnas begäran har vi utflykter varannan vecka jämna veckor, då barnen får göra matsäck hemma med föräldrarna.